Massage – hälsa och välbefinnande

Massage kan troligen spåras lika långt tillbaka i historien som mänskligheten själv. Vi använder alla massage intuitivt; djur sköter varandras päls och slickar sina sår, människor gnider en värkande led, stryker med handen för att lugna en upprörd medmänniska.

Sedan urminnes tider

Massage är troligen den äldsta formen av medicinsk behandling, vilken har används av alla kulturer genom tiderna. Ordet massage kommer från arabiskans ”masha”, vilket betyder just stryka med handen.

Hippokrates sade på 400-talet f. Kr att läkare borde använda massage som botemedel. I en kinesisk bok från 2700 f.kr kan vi läsa:” Genom att tidigt på morgonen, efter nattens sömn, när blodet är lugnt och sinnelaget gott, stryka huden med handflatan, motverkar man förkylning, håller organen vid god vigör och förebygger smärre åkommor”

Under 1:a världskriget användes massage för behandling av nervskador och granatchock. I takt med att elektrisk apparatur utvecklades kom massage allt mer i skymundan och kom mer att betraktas som lyx. Man trodde sig kunna uppnå lika goda behandlingsresultat med läkemedel och apparater.

Dock har erfarenheten visat att ingenting kan ersätta människohanden. Idag är massage ett värdefullt komplement till andra behandlingsformer och ett sätt att behålla hälsan

 

Fysiska och psykiska effekter 

Massage har en djupgående effekt på vår hälsa, fysiskt såväl som psykiskt. Vid massage, eller annan form av aktivitet som ger välbefinnande t.ex. en skogspromenad, motion, ett givande samtal eller en inspirerande hobby, frisätt kroppens eget lugn- och rohormon; oxytocin. Oxytocin tillsammans med den ökade genomblödningen i muskulaturen vid massage har visat sig kunna

  • Ha en lugnande effekt på nervsystemet.
  • Minska stress och oro – ge ökad avslappning och välbefinnande
  • Minska muskelspänningar – öka rörligheten i leder och smidigheten i muskulaturen
  • Minska smärta
  • Främja matsmältningen
  • Förbättra sömnen
  • Öka koncentration och inlärningsförmåga
  • Förbättra blod- och lymfcirkulationen
  • Sänka blodtryck och puls

Utöver dessa positiva effekter ökar massage din kroppskännedom och din lyhördhet för din egen hälsa och ditt välbefinnande – förutsättningar för att skapa ett liv i hälsa.

handmassage-novus

 

Massage är troligen den äldsta formen av medicinsk behandling,
vilken har används av alla kulturer genom tiderna.
Ordet massage kommer från arabiskans ”masha”, vilket betyder just stryka med handen.

Marie-Louice Wallin
Cert. massör, Dipl. massageterapeut                                                                             

Skriv gärna din kommentar här: