Med små medel kan du själv öka din hälsa

Hälsa är färskvara

Hälsa är färskvara på samma vis som god kondition. Hälsa och välbefinnande kräver sitt underhåll på samma vis som våra tekniska apparater och bilar behöver sitt underhåll. Med stigande ålder, ökade påfrestningar -mentalt eller fysiskt, blir det än mer viktigt att ta hand om sin hälsa. Det viktiga med vårt hälsounderhåll är att det sker kontinuerligt och varierat. Både vår kropp och vårt psyke mår bra, stärks och utvecklas av träning och variation. Med små medel kan du själv påverka din hälsa och ditt välbefinnande. Att göra detta i förebyggande syfte innebär inte bara att du skyddar dig från framtida slitage – det ger dig även mer energi och ett större välbefinnande idag

Sträck på dig!

Ett sätt att motverka dålig kroppshållning är faktiskt att medvetet sträcka på sig. Detta påverkar dig även mentalt – du känner och utstrålar mer kraft och styrka. Prova!

Allmän träning

Det är många muskler som hjälper oss att upprätthålla en god hållning. Vi behöver därför träna hela kroppen med en allsidig träning för att komma åt alla muskelgrupper och därigenom uppnå maximala resultat. Det kan vara gymträning, simning, promenader, yoga  och gärna  en kombination av olika träningsformer. Träning ska vara lättsamt och roligt. Det är viktigt att man hittar en träningsform man tycker om och som känns rätt och rolig för både kropp och själ. Träning som blir av har du glädje av! Att vara i god kondition rent fysiskt stärker dig också psykiskt – du klarar livets utmaningar och påfrestningar bättre då du är i god form.

Stretching eller yoga

Korta muskler är en vanlig orsak till dålig hållning. Det är viktigt med balans mellan kroppens bak- och framsida. Korta bröstmuskler och strama muskler på baksidan av låren är de vanligaste orsakerna när det gäller dålig hållning. Yoga är en utmärkt träningsform för att bearbeta korta muskler men även daglig stretching kan få människor i alla åldrar att uppleva ökad spänst och smidighet

Sitt och stå rätt

Ställ in datorn snett nedanför ögonhöjd. Sitt rakt upp och svanka ryggen, gärna med svankstöd. Se till att stolsitsen är mjuk och inte skaver in i lårens undersidor.  Undvik att sitta för länge – stå och arbeta. Variera sittande och stående arbete. Att arbeta stående ger dig en naturligt rakare hållning. Sittande arbete gör att du lättare sjunker ihop, vilket ger ökad påfrestning på din rygg och nacke. Om du måste stå länge, försök att hitta något att ställa upp ena foten på. Variera sedan höger och vänster fot.

Tänk positivt

En person som är negativ har en viss hållning medan en glad och utåtriktad person har en helt annan. Tankarna styr det vi uttrycker med kroppen. Känner vi oss självsäkra sträcker vi automatiskt på ryggen och höjer blicken. En hopsjunken eller böjd hållning ger inte bara ett nedstämt intryck, det kan även vara skadligt för rygg och hälsa och påskynda den stelhet vi vill undvika under tiden som vi alla blir allt äldre.

Skaffa dig en coach

En coach hjälper dig att minska glappet mellan där du är och där du vill vara. En coach hjälper dig att formulera dina visioner och drömmar, hjälper dig att fokusera på dina mål och att nå dina mål – för ökat välbefinnande och personligt växande. Det kan handla om att få ihop ”livspusslet”, stressa mindre, hitta glädjen i vardagen, komma igång med träningen, stärka din självkänsla och fördjupa dina relationer, ta nästa steg i karriären eller hur att hantera en utmaning i livet.

Skaffa dig en massör

Massage hjälper dig att släppa på muskelspänningar och stress. Massage bidrar till att bibehålla musklernas smidighet. Massage har en starkt avslappnade och stressreducerande effekt och stärker immunförsvaret. Regelbunden massage är helt enkelt hälsofrämjande.   Marie-Louice Wallin, Cert. ICF Coach, Stresspedagog, Cert Massör

hälsa

Med små medel kan du själv påverka din hälsa och ditt välbefinnande.
Att göra detta i förebyggande syfte innebär inte bara att du skyddar dig från framtida slitage
– det ger dig även mer energi och ett större välbefinnande idag

Skriv gärna din kommentar här: